jobbdator.se » Blog Archive 5 sätt att skicka stora filer

content top

5 sätt att skicka stora filer

5 sätt att skicka stora filer
Print
Uppdaterad: 2014-05-31

Priser och länkar kontrollerade 2014-05-31

Brukar du skicka eller ta emot stora filer via email? Då vet du hur opraktiskt det kan vara att helt plötsligt få ett mail med en väldigt stor fil som bilaga, speciellt om man just då inte har en snabb förbindelse. Ett sätt att slippa ifrån detta problem (eller snarare  att inte orsaka det för andra) är att använda sig av någon av de många tjänster för filöverföring som finns.

I grunden så fungerar de alla enligt principen att du laddar upp en fil till en webbtjänst och sedan anger mailadresserna till mottagarna. Dessa får då ett mail med en länk som gör att de kan hämta filen när det passar dem.

Många alternativ

Det finns många leverantörer av dessa tjänster, de flesta erbjuder en enklare gratisversion som passar bra för dig som bara behöver denna typ av tjänst vid något enstaka tillfälle. Om du mer regelbundet skickar stora filer så finns det flera olika erbjudanden. Om du dessutom ofta får filer skickade till dig så har flera leverantörer en “drop-box” där dina kontakter kan lägga sina filer istället för att bifoga dem i mail så slipper du också ifrån problemet.

 

Samtliga priser från maj 2014.

Hightail-logo-black

Hightail (tidigare YouSendIt) har fyra prisplaner:

Free (gratis) där max storlek är 250 Mb , Professional (USD 15.99/mån) max 10 GB stora filer samt Teams och Enterprise för de med större behov

 

dropsend
DropSend har fem planer: Free (gratis) 5 sändningar per månad, max storlek på fil 4 GB, Basic (5 USD/månad) som Free fast 15 sändningar per månad, Standard (9 USD/månad) som Basic fast 45 sändningar per månad samt några extra funktioner, Pro (19 USD/månad) som Standard fast obegränsat antal sändningar, 25 GB lagringsutrymmeBusiness (99 USD/månad) som Pro fast för upp till 100 användare, 500 GB totalt lagringsutrymme, egen logo och färger, krypterad fileröverföring

 

mailbigfileMailbigfile.com har fyra prisplaner: Free (gratis) max filstorlek 2 GB, Pro (22 EUR/år) max filstorlek 4 GB samt Business Lite (90 EUR/år) samt Business (180 EUR/år) för de med större behov

 

Filemail har tre planer: Gratis (gratis) max storelk 30 GB, Pro (9 USD/månad) obegränsad storlek

Business (från 15 USD/mån), som Pro men ytterligare många funktioner.

Dropbox har tre planer:

Free–  2 GB lagringsutrymme i början men kan utökas via inbjudningar mm. Pro – 100 GB lagringsutrymme EUR 9,99 per användare och månad. Business – obegränsat GB lagringsutrymme EUR  15 per användare och månad

(Dropbox har samma pris i USD som i EUR så priset i SEK varierar med vad man väljer)

Dropbox skiljer sig lite från de andra genom att den mer är en lagringsplats för filer än ett sätt att hantera mailbilagor. Du “skickar” en fil genom att lägga den i en folder som du delar ut till utvalda personer.

Vad ska du välja?

Vad du ska välja beror naturligtvis vilket behov du har. Om du bara skickar stora filer vid enstaka tillfällen fungerar gratistjänsterna alldeles utmärkt, men om du ofta har behov av att skicka ut stora filer, kanske till flera mottagare, så kan det vara värt en slant att kunna göra det med en webbtjänst. Om du dessutom ofta tar emot stora filer så är det klart praktiskt att ha en dropbox där de som ska skicka en fil till dig lägger den istället för att du ska få in den i din mail.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sök efter mer information:

Anpassad sökning

Print


4 kommentarer till “5 sätt att skicka stora filer”

  1. Stefan Norlin says:

    Skulle vilja tipsa om FileCentral (http://www.filecentral.se) som kräver registrering, men både finns i gratisversion och en betalversion för proffsanvändare som skickar mer regelbundet och vill ha bättre “koll” på sina sändningar. Finns också en “inbox”-variant om man behöver ta emot filer där man även kan modifiera layouten på inboxen till viss del.

    • Med FileCentral går det nu även att skicka filer som är större än 2 GB. Det kräver att man laddar ned och installerar applikationen “FileCentral Desktop” och använder den vid sändningen. Dessutom behöver man ett betalkonto “Premium Inbox”.

  2. Hej, jag har drivit Sprend under flera år och tjänsten är omtyckt av många. Nu är jag jävig men jag tycker både Sprend och FileCentral passar i listan.

  3. Carl Julin says:

    Både FileCentral och Sprend verkar vara vettiga alternativ, jag ska försöka uppdatera listan men har ont om tid nu, vill ju helst prova tjänsterna först.

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.


Clicky Web Analytics 88 databasfrågor och sidan laddas på 2.256 sekunder.