Ge inte bort dina lösenord

Dagens prylar lagrar en massa information som du inte vill att andra ska komma åt om du säljer din enhet eller lämnar in den för reparation. Våra mobiler, datorer och en massa andra saker lagrar information för att kunna ge oss den funktionalitet vi önskar.

Exempel på information är lösenord till vårt trådlösa nätverk, användar-id och lösenord till Google-konton, Microsoft-konton och Apple-konton samt en massa andra tjänster som du använder på din telefon eller dator. Men glöm inte att du också ofta har denna information i din Cromecaststicka (och liknade stickor) eller AppleTV eller andra lösningar för att strömma ljud och bild.

Hur gör du?

Om du ska sälja din pryl eller lämna in den för reparation så bör du alltid återställa enheten till fabriksinställningarna. Hur man gör varierar, men denna funktion finns i princip alltid på telefoner och surfplattort. På en dator (Mac, PC och Linux) finns inte denna funktion vad jag vet, lösningen är då att formatera om hårddisken och installera systemet på nytt – utan dina lösenord givetvis.

Varför är det så viktigt?

Jo, eftersom vi ofta tycker att det är lite jobbigt att ständigt skriva in lösenord så tillåter vi enheten att lagra dessa – eftersom det ju bara är vi som använder den. Och då kan ju någon annan som du lämnat enheten till komma åt din information.

Så se till att allt är raderat. När du kör återställning till fabriksinställningar så starta om enheten så att du är säker på att allt är borta. Glöm inte att ta bort eventuella minneskort också.