Om Jobbdator

Jobbdator.se är en webbplats som framför allt handlar om just det – din jobbdator. Inte din hemdator eller din speldator, utan den dator du använder i jobbet. Den är riktad till dig som driver ett mindre företag och har behov av en (eller flera) fungerande datorer – men du har ingen annan IT-avdelning än dig själv.

Detta innebär att fokus kommer att vara på fungerande lösningar – som ibland kostar pengar och ibland är gratis. Min tanke är att det är viktigare för dig att din dator fungerar utan krångel när du behöver den än att spara några kronor på ett gratisprogram som du har svårt att få igång. Det innebär inte att jag inte kommer att ta upp även det som är gratis – det finns många bra gratislösningar – men det viktiga är att det ska vara enkelt och fungerande. Tipsen kommer till stor del att vara Windows-inriktade eftersom det är den miljö jag använder i jobbet. Vissa tips är av mer allmän karaktär och är plattformsoberoende. Det kan hända att det kommer tips även för Linux eftersom det har blivit vanligare även utanför entusiast-kretsen. Rena Mac-tips lämnar jag därhän eftersom jag inte använder den plattformen – men många lösningar finns ju i bägge världarna – och webbaserade tjänster fungerar ju normalt oavsett plattform.

Artiklar som märkta med ”jobb” passar framför allt dig som använder datorn som arbetsredskap. Ibland kommer tipsen att vara mer riktade mot dig som privatperson. I de fallen har jag ofta prioriterat låg kostnad. Dessa artiklar har katergori ”privat”. Vissa artiklar är märkta både med ”jobb” och ”privat” då råden passar bägge inriktningar.

Jag som driver denna webbplats heter Carl Julin. Jag har varit egenföretagare sedan 1994 blandat med anställningar, numera i stort sett pensionär. Jag har jobbat med PC sedan 1982, dels med att utveckla lösningar men framför allt så har en PC varit mitt arbetsverktyg denna tid. Och under i stort sett hela tiden så har jag fått hantera eventuella problem själv.

Så – här kommer du att läsa om program som gör livet lättare, om säkerhet, om hur du hanterar en egen webb och tips på webbplatser och andra bloggar som kan ge dig ytterligare hjälp.