Skydda dig mot ID-tjuven

Att bli bestulen på sin identitet medför ofta stora besvär och kostnader, det finns dock några rätt enkla saker du kan göra för att minska denna risk.

Gör något nu!

Det finns ett antal företag som säljer försäkringar kring detta. De vill ibland få det som att låta som en försäkring mot id-kapning, men det är alltid en försäkring som på olika sätt hjälper dig när skadan väl skett. Det är därför mycket viktigare att göra saker som minskar risken för id-kapning.

Några företag, exvis MySafety har tagit detta ett steg längre och är mer proaktiva. De bevakar kreditupplysningsföretagen och ger dig en signal direkt när en kreditupplysning begärs. Det kan ju fortfarande innebära att ett köp har gjorts i ditt namn, men du kan ju på detta sätt reagera snabbt.

Här är några enkla saker du kan göra – och som dessutom är gratis, så det finns inget skäl att inte göra dem omedelbart.

Skydda din post

Vid id-kapning försöker tjuven hindra dig från att upptäcka att något fuffens är på gång genom att stoppa brev från exempelvis myndigheter, UC eller andra bolag att nå dig. Genom att använda en elektronisk brevlåda så ser du till att de inte kan göra detta (i alla fall inte lika enkelt som att ta posten ur brevlådan).  Kivra är en sådan dit företag och myndigheter skickar brev. I dagsläget är nära 3 miljoner personer anslutna och tusentals myndigheter och företag. Du loggar in med mobilt bank-id och kommer åt din post var du än är – bara du har tillgång till internet.

Från Kivras web:

När du registrerar dig på Kivra kommer posten som normalt skickas hem till dig att skickas digitalt. Du får bara post från företag och myndigheter som är anslutna till Kivra och som du har en relation till, i takt med att fler avsändare ansluter sig kommer du automatiskt att få mer och mer av din post i Kivra.

Du behöver inte oroa dig för att missa viktig post, varje gång du får ett nytt brev i Kivra får du nämligen en e-postavisering, varpå du kan logga in och läsa din post var du än befinner dig. Ännu smidigare blir det om du använder appen, då får du en pushnotis!

Här ser du exempel på anslutna företag

Kivra

En liknande tjänst är MinaMeddelanden, där är dock bara myndigheter och kommuner anslutna.

En låsbar brevlåda är också bra att ha för det som fortfarande levereras fysiskt.

Skydda din adress

En annan mycket viktig sak är att skydda dig mot att någon annan ändrar dina adressuppgifter. Med Skatteverkets nya e-tjänst Spärra obehörig adressändring kan du skydda dig mot bedrägerier som görs med falska adressändringar. I tjänsten väljer du att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation. Det innebär att ingen annan kan ändra din adress utan din vetskap.

Skatteverkets e-tjänst

Sen bör du även skydda din fysiska post – hos Svensk adressändring kan du lägga samma typ av spärr som hos Skatteverket så kan inte någon adressändra din post.

Andra saker du kan göra

Det finns fler saker du kan göra som inte kostar något:

  • Ha en förteckning över dina kontokort med kortnummer och vart du vänder dig för att spärra dem – ha denna lätt tillgänglig exempelvis som ett dokument i Dropbox, OneDrive eller någon annan molntjänst
  • Troligen har du en internetbank dit du kan få e-fakturor – ställ om så mycket som möjligt dit, speciellt kontokortsfakturor (om de inte kommer i Kivra)
  • När någon ber om ditt personnummer – exempelvis för att utnyttja kundklubbserbjudanden – visa dem ditt id så att de läser själva, säg det inte högt (ok – detta är att vara lite paranoid, men ändå)