En bra kontorsinredning är mer än bara ergonomi

Vi spenderar en stor del av vår tid på jobbet. Att då se till att man har en kontorsinredning som både är snygg och funktionell är viktigt. Men hur väljer man bra möbler och vad ska man tänka på?

En kontorsmiljö får gärna vara både snygg och praktisk, samt tilltala både medarbetare och besökare. En funktionell och ergonomisk kontorsinredning med höj- och sänkbara skrivbord och justerbara stolar motverkar givetvis ryggvärk och andra fysiska problem och är ett måste. Men en välfungerande miljö kan även skapa trivsel och höja kreativiteten, då man både arbetar och presterar bättre, något som är viktigt för de flesta företag. Precis som när man målar om hemma och väljer färger som ska vara avslappnande eller uppiggande ska man även på kontoret ta hänsyn till olika färgval i inredningen.

Viktigt med avslappningsytor för paus och återhämtning

I en kontorsmiljö där det vistas många människor och där planlösningen kanske är öppen, är det viktigt att även tänka på ljudvolymen och välja ljuddämpande material som mattor och olika textilier. Även ljuset är viktigt och det ska helst finnas olika slags ljus som arbetsbelysning, allmänljus och punktbelysning. Men det är bra om det även går att stänga ute irriterande ljus utifrån med hjälp av persienner eller gardiner. Men på ett kontor måste man även kunna återhämta sig och ta paus i arbetet. Att ha mysiga och bekväma avslappningsytor där medarbetare kan samlas och umgås är därför viktigt. Det ökar dessutom samarbetsförmågan och skapar trivsel.