Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Företag kan satsa mot stjärnorna, nå halvvägs till trädtopparna innan man plötsligt inser att man är på väg att kraschlanda. Vilket innebär att man har skulder som överskrider intäkterna och värdet av egendom. Det gör att man också befinner sig på ekonomiskt obestånd och att man i och med detta kan ha som enda utväg att antingen genomföra en företagsrekonstruktion eller att lämna in en konkursansökan till Tingsrätten.
I samband med att en konkursansökan lämnas in till Tingsrätten så utses en konkursförvaltare vars huvudsakliga uppgift är att samla alla tillgångar och alla skulder inom företaget. Detta i syfte att betala de skulder som finns och där varje borgenär, i den mån det är möjligt, ska få tillbaka sina pengar.
Företaget som lämnat in en konkursansökan kallas för Gäldenär och under tiden som konkursförvaltaren sammanställer skulder och tillgångar så är det också denne som sköter förvaltningen av företagets alla tillgångar och skulder. Det är även konkursförvaltaren som bestämmer om företaget ska kunna drivas vidare – eller om skulderna ska betalas och företaget sättas i konkurs.
Konkursansökan kan lämnas in av andra
Om du som företagsföreträdare inser att det inte finns några alternativ så kan du alltså välja den sista utvägen och lämna in en konkursansökan. Det vanligaste handlar emellertid om att andra – Borgenärer – ansöker om att sätta en Gäldenär i konkurs.
Har man exempelvis lånat ut pengar eller skickat en massa fakturor som inte betalats så kan man se det egna företaget befinna sig på tunn is – och då vill man också, givetvis, ha pengarna i fråga. En konkursansökan gentemot gäldenären kan vara det enda sättet att få dessa.
Anlita en jurist
Oavsett om det handlar om att man som företagare själv vill lämna in en konkursansökan eller om man agerar som borgenär och vill lämna in en konkursansökan mot en gäldenär så är rådet att man tar professionell hjälp.
Att anlita en jurist som bistår dig ger dig bättre möjligheter att få en så smidig resa som möjligt genom en plågsam tid.
Skulle ditt företag ansöka om konkurs så är det ett misslyckande – givetvis, men det handlar även om att det finns vägar ut. Man kan komma på fötter igen, även om det kanske inte känns så just där och då. Läs mer här om konkursansökningar: konkursansökan.se